24 rutor
 
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
2 krm stött kardemumma
1 äggula
0,75 dl. strösocker
6,5 dl vetemjöl
100 gram rumstemp. smör
2 krm salt
 
Fyllning:
3 dl kokad marsánkräm
125 gram hallon (eller jordgubbar)
125 gram blåbär
 
Till pensling: 1 ägg och pärlsocker
 
1. Värm mjölken till knappt 37°. Smula ner jästen i en skål och häll mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
 
2. Tillsätt kardemumma, äggula, socker och det mesta av mjölet. Klicka i smöret och arbeta samman till en smidig och ganska lös deg. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.
 
3. Sätt ugnen på 200°.
 
4. Klä en långpanna (ca 25x40 cm) med bakplåtspapper. Kavla ut degen till en rektangel så att den stämmer ungefär med långpannans storlek. Forma till degen i långpannan. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
 
5. Fyllning: Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll. Gör hål i degen genom att trycka in tyllen i degen. Spritsa in vaniljkräm i hålen. Lägg på bär. Låt jäsa ca 10 minuter.
 
6. Pensling och garnering: Pensla degen med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 15–20 minuter. Låt vetebrödet svalna och skär upp i rutor.
 
Bild och recept från:
https://recept.se/recept/vetebrod-med-vaniljkram-och-bar