6 stycken
 
5 dl mjölk
1 msk smör eller margarin, rumsvarmt
50 gram jäst
2 msk brödsirap
1 tsk salt
0,5 msk finstött kummin
Ca 10 dl (500 gram) Kungsörnen finmalt kornmjöl
Ca 4 dl (240 gram) Kungsörnen kärnvetemjöl
 
1. Smula ner jästen i en degskål och häll över den fingervarma mjölken. Rör om.
2. Klicka i matfett och tillsätt övriga ingredienser men spara 1 dl av vetemjölet till utbakningen. 
3. Arbeta degen kraftigt (ta ev. mer mjöl) tills den känns smidig.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.
5. Värm ugnen till 225 grader. 
6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
7. Dela degen i sex delar. Kavla ut varje del med slät kavel på väl mjölat bakbord till en rund kaka, ca 0,5 cm tjock. Fortsätt utkavlingen med kruskavel tills kakan är ca 25 cm i diameter.
8. Värm en plåt i ugnen och lägg på kakan. Grädda genast i nedre delen av ugnen, ca fem minuter. 
9. Hällakakorna bör ätas så färska som möjligt men de går också bra att frysa.
 
Recept från Kungsörnen
Hällakaka, Hällakakor, Tunnbröd,