Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
2 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 3-4 dl marsankräm

Garnering
1 ägg, uppvispat
pärlsocker

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Varje boll väger ca 45 gram. Forma släta bullar.

3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Blanda ihop marsankräm/vaniljkräm, ca 3-4 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig.

5. Gör en grop med pekfingret i mitten på bullarna . Fyll den med marsankräm. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).

7. Strö över pärlsocker.

8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg. Låt dem kallna på ett galler.

 

Kommentera

Publiceras ej