Kanelbullar (ca 20 st)

Du behöver 
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl vit sirap (eller strösocker)
7½ dl vetemjöl (ungefär)
 
Fyllning
75 g smör
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3/4 dl strösocker
 
 
Gör så här
1. Börja med fyllningen. Skär smöret i små bitar och pyttsa ner i en skål. tillsätt vaniljsocker, kanel och socker. Låt stå så att smöret blir varmt tills du brer på för då är det lättare att blanda ihop fyllningen.
 
2. Smula ner jästen i matberedare/bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken så det blir fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen och blanda runt så den löser sig. Häll i resten av degvätskan och fortsätt röra runt. Tillsätt salt, kardemumma, sirap och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen. Den ska inte vara kladdig.
 
3. Lägg över en bakduk och låt jäsa minst 30 min. 
 
4. Kavla ut degen till en rektangel som är sådär 60×30 cm. Rör nu ihop fyllningen som är rumsvarm och lätt att blanda ihop. Bred ut den över hela degen. Strössla över de vita chokladknapparna/ riv över några bitar vit choklad.
 
5. Vik degen i 3 delar. Skär i knappt 1 cm breda remsor. Håll ihop långfinger och pekfinger och linda runt bulldegsremsan runt dessa två fingrar lite omlott. Den sista biten remsa läggs kors över hela bullen och sticks under.   
 
Sätt ugnen på 225 C
 
6. Jäs bollarna på bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 min. Pensla med lätt uppvispad äggblandning. Grädda ca 8-10min. Direkt de kommer ur ugnen så pensla på sockerlage och strössla över pärlsockret. 
 

Pensla bullarna innan de sätts in i ugnen med ägg uppblandat med en gnutta salt och vatten. Det gör ägglösningen lättare att pensla på och de blir desto glansigare. 

 

Äggpensling

1 ägg

1 msk vatten

1 nypa salt

När bullarna kommer ur ugnen så pensla med sockerlag och strössla över pärlsockret direkt så fastnar det. Att pensla med sockerlag gör bullarna glansiga, men håller dessutom bullarna saftiga desto längre då den stelnade sockerlagen på bullarna gör att fukt inte avdunstar. 

 

Sockerlag

1 dl socker

1 dl vatten

Koka ihop tills sockret har lösts upp. 

Kommentera

Publiceras ej